Introduction » ♥ Корисні статті ♥ » Велесова ніч (Хелловін, Савін, Самайн)


        

Велесова ніч (Хелловін, Савін, Самайн)

 

Цена:
0 грн (Неплательщик НДС)

into the basket:
  шт.  

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада в світі відзначається багато свят, які мають різні назви, але їх зміст подібний.


Найперше, що приходить в голову то Хелловін.   Про нього багато людей (що не вважають за потрібне заглибитися та розібратися в його суті, а транслюють «бачення» зацікавлених осіб) говорять, що це чужерідне свято з Сполучених Штатів, нав’язане нам майже примусово, чи то сатаністами, чи то маркетологами…


Про Хелловін в іншій статті, я тільки тут тезово уточню.

Хелловін – це перехід Землі з літа на зиму. Вважається що в цей час існує тонка межа між цим світом та потойбічним. Щоб відлякати злі померші душі, які можуть потрапити до нашого світу, люди прикрашають свої будинки страшними декораціями, одягаються, щоб духи не могли їх впізнати і йдуть з дому гуляти. Країна походження цього дійства – Ірландія. Ця традиція і вірування з’явилися давно, в до релігійний період, коли люди вірили в духів Землі, Сонця тощо.


Тепер проводимо аналогію з нами. Чи є в Україні щось подібне? Є! Повна аналогія. В Словянській культурі ця ніч називається «Велесова ніч». Час закінчення збору урожаю, завершення випасання худоби на пасовиськах, тобто завершення річного циклу. Одночасно це означало та відмічалось як День поповнення стад худоби, День урожаю, Новий рік, День вшанування предків, День Всіх Святих (така назва встановлена католицькою церквою).


Велес – самий багатогранний язичницький бог. Він бог, що знаходиться між небесним та підземним світами. Велес – бог мудрості і достатку. Він покровитель і людей і тварин. Йому відомі знання всіх світів. Саме він, як мудріший серед богів приводить в рух світ і тримає його рівновазі та гармонії. А в цю ніч він дозволяє світам зустрітися.  Тому в цю ніч між світами немає меж, можна сказати, ворота розкриті настіж. І на Землю, на цей світ можуть приходити душі померлих родичів, але разом з ними можуть прийти й злі духи.


Саме тому, що в цю ніч приходять душі померлих предків цю ніч називають ще й «Діди» (така назва більш поширена в Білорусі).


Вважалося, що вони приходять останній раз у році, щоб передати своїм нащадкам інформацію (поради, настанови) та Силу Роду. Тому, якщо в цю ніч у вві сні приходить померлий, то це добрий знак.


В цю чарівну ніч можна отримати силу, повністю перевернути своє бачення світу, пройти переосмислення, змінити  розуміння, а головне вийти на новий щабель свого розвитку.


До цієї ночі готуються. Наводять порядок в домі, викидають все непотрібне. В домі запалюються свічки. Готується вечеря. В цю ніч на вулицю висталяться їства для померлих: осінні фрукти, кабачки, осінні квіти та …гарбузи.


В цей вечір, сім’я сідала за стіл і згадувала свої рідних, що вже не з ними. Говорили про різні історії з їх життя, їх справи, слова, мудрі настанови. В кінці вечора голова родини проводжав «дідів» і говорив, щоб вони забрали у родини хвороби та негаразди.


Як же наші пращури захищалися від злих духів? Вогнем. По-перше розводили великі вогнища, через які стрибали (ритуал очищення). По-друге, що вберегти себе та дім від них, треба було обійти свою оселю з вогнем. Зазвичай обходили дім зі свічкою. В християнські часи, цією свічкою хрестили кути, вікна та двері.


В цю ніч потрібно було задобрити й домовика, який також є духом. Домовик зберігає домашнє вогнище. І тримає дім в ладу.  Але його можна розгнівати і тоді він починає капостити. Тому важливо в цю ніч йому дати солодощів.


В цю ніч ворожили. Було багато варіантів. Цікаво, що 1 з них – це поставити свічку в гарбуз, який вирізаний як «Ліхтар Джека». Такі гарбузи виставлялися надворі коло хати. І на тінях від їх мерехтіння намагалися розшифровувати відповіді на свої питання.


(А знаєте, що цікаво! Чула від бабусь з сіл різних регіонів України, що вони в дитинстві дійсно різали гарбузи на ліхтарі!!!)


Крім цього вважається, що бажання загадані у цю ніч збуваються. Для цього треба взяти яблуко і покласти його під подушку. Перед сном загадати бажання, а зранку це яблуко з’їсти.


І як ви думаєте звідки це свято? Це свято від кельтів! А хто такі кельти? Правильно, ірландці, частково шотландці.


Коло замкнулося!

 

Авторські подарунки та прикраси до свята: https://www.poli-art.com.ua/khelloyin-c2_14_2.htm

 

Автор статті – Поліна Петровець

Малюнок - з інтернету

Використання тексту тільки з посиланням на джерело: https://www.poli-art.com.ua

 

NjA5NGI4M